Šta je Pilates?

Pilates metoda oblikovanja tijela je jedinstveni sistem vježbi istezanja i snage koje je prije sto godina razvio Joseph Pilates. On je osmislio vrhunsku metodu vježbanja čiji je temelj povezanost uma i tijela, a koju ljekari primjenjuju već čitav vijek. To je tip aktivnosti osmišljen za istovremeno istezanje i jačanje skeletnih mišića i zglobova, u kome je akcenat vježbanja usmjeren ka razvoju ravnoteže, poravnanju tijela, pravilnom disanju i stabilnosti, uz unapredjenje snage centralnih mišićnih struktura trupa i karlice. Joseph Pilates, njemački sportista i stvaraoc ovog metoda vježbanja, shvatio je antički značaj povezanosti mentalnog i fizičkog zdravlja. Nakon samo nekoliko treninga Pilatesa i vi ćete moći da primetite kako pravilne i skladne kretnje mogu da budu korisne i za tijelo i za duh.

Korisni efekti Pilatesa

Za relativno kratko vrijeme Pilates može da vam pomogne da zauzmete ili povratite pravilan stav, da se krećete i izgledate bolje. Svaka osoba, u bilo kojoj životnoj dobi i sa bilo kojim oboljenjem može bezbjedno da izvodi vježbe Pilatesa. Pilates se upražnjava u teretanama, fitnes centrima i na klinikama za rehabilitaciju širom svijeta. Pomaže pri oporavku od povreda, povećava fleksibilnost i snagu i doprinosi poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja.  

Vježbanje Pilatesa donosi mnoge koristi, a navest ćemo samo najznačajnije:

  • Stvara se svijest o sopstvenom tijelu
  • Uklanja bolove u leđima i zglobovima
  • Obnavlja kičmu i čini je gipkijom
  • Povećava se fleksibilnost tijela
  • Razvijaju se vretenasti i snažni mišići
  • Poboljšava cirkulacija
  • Ubrzava proces oporavka od povreda
  • Jačaju sve centralne strukture trupa i karlice
  • Obnavlja se pravilno držanje tijela

Razvijen iz, prije svega, tehnika za rehabilitaciju, Pilates je bezbjedan, suptilan sistem vježbi, pri čemu se koriste Pilates sprave, strunjača ili odgovarajući rekviziti, koji će vam pomoći da izgledate i da se osjećate bolje. Bez obzira na vaše godine ili kondiciju, Pilates će vam odgovarati. Profesionalni plesači koriste Pilates već decenijama. Vrhunski sportisti ga koriste za snagu, flekibilnost i prevenciju povreda, a holivudske zvijezde i supermodeli ga koriste da bi održali dobar izgled.

Istorija Pilatesa

Joseph PilatesJoseph Pilates rođen je u Njemačkoj 1880. godine. Kao dijete je preležao nekoliko dječijih bolesti (astmu, reumatsku groznicu i rahitis) koje su oslabile njegov respiratorni sistem. Trudeći se da dovede svoje tijelo u najbolju formu, dolazi na ideju o pronalaženju sveobuhvatne, efikasne metode vježbanja. Proučava anatomiju, te razne tehnike vježbanja, među kojima i one istočnjačke poput joge, zen meditacije i borilačkih vještina. Postao je uspješan sportista, razvio je takve fizičke kvalitete da je čak pozirao kao model za anatomske crteže u svojoj 14. godini. Kasnije se uspješno bavio boksom, gimnastikom, skijanjem i ronjenjem. Za vrijeme Prvog svetskog rata boravi i radi u Engleskoj, u ratnoj bolnici, gdje se bavi rehabilitacijom ranjenih vojnika i dalje usavršava svoju metodu. Na bolničke krevete je pričvrstio opruge koje su pridržavale bolne udove bolesnika dok je radio sa njima, pa su uskoro i on, a i drugi ljekari, primjetili da se bolesnici brže oporavljaju. Vratio se u Njemačku da bi 1926. godine emigrirao u SAD. Na putu za SAD upoznao je svoju ženu Klaru, a nastanili su se u Njujorku, gdje otvaraju svoj studio za vježbanje, koji je privlačio mnoge plesače, sportiste i poslovne ljude. Sarađivao je sa mnogim plesačima i imao je velikog uspjeha u liječenju povređenih plesača. Uskoro su neki od njegovih učenika počeli otvarati sopstvene studije za vježbanje i Pilates metoda se polako počela širiti. Joseph Pilates je svoju metodu izvorno nazvao kontrologija, misleći pod time na pristup koji povezuje um i tijelo, odnosno kontrolu uma nad mišićima.

Knjigu “Povratak u život” napisao je 1945. godine, a sam naslov simbolizuje prirodu njegove metode. Kao čovjek ispred svog vremena, bio je u zadivljujućoj kondiciji i u osmoj deceniji života, a da bi održao snagu i fleksibilnost nastavio je da upražnjava sopstveni režim vježbanja sve do smrti 1967. godine. Pilatesova učenica Romana Kryzanowska preuzela je orginalni Pilates studio u NY kojeg i danas vodi čuvajuči izvorno dijelo ovog posebnog čovjeka. Godine 1965., u 86. godini života, Pilates je izjavio: “Mora da sam bio upravu. Nikad aspirin. Nikad povređen u životu. Cijela zemlja, cijeli svijet, trebalo bi da izvode moje vježbe. Bili bi mnogo srećniji.”

Muškarci i Pilates

Muškarci i PilatesDjelovanje Pilates metode na muškarce pozitivno se pokazuje već nakon nekoliko treninga. Manje je poznato kako je ovaj sistem vježbanja osmislio muškarac prvenstveno za muškarce! Joseph Pilates je radio kao bokserski i atletski trener, baveći se i borilačkim vještinama, a stvorio je poseban sistem vjažbanja kojim se izgrađuju mišići, povećava snaga i izdržljivost, te jačaju ligamenti i tetive.

Često srećemo muskarce koji odlaze u teretane s ciljem da budu snažni i zdravi, a i dalje imaju slab abdnomen, bolove u vratu i leđima, te malu izdržljivost. S predrasudama se teško izboriti, ali imajte na umu da je osnivač Pilatesa bio muškarac, kao i veliki broj njegovih učenika. S Pilatesom ćete povećati snagu, flekibilnost, ojačati tonus cijele muskulature, dakle i ekstremiteta i dubokih mišića koji su potpora centralnom dijelu tijela tj. koji osiguravaju stabilnost kičme. Pilates ispravlja držanje tijela, sanira sportske povrede i pozitivno utiče na performanse u drugim sportovima. Najpoznatiji svjetski sportisti i sportski klubovi, uveli su Pilates kao dio redovnog programa treniranja. Vodjeni time, nema razloga da i vi ne probate.