Dugotrajno sjedenje ubija!

Dok čitate ovaj tekst velike su šanse da sjedite nepravilno tj. velike su šanse da veći dio dana to činite. Čovjek u prosjeku sjedi oko osam sati dnevno, a većina načina na koji sjedimo su nepravilni za našu posturu. Zbog toga i ne iznenađuje činjenica da je bol u leđima svakodnevnica skoro svakog čovjeka, a ta bol je uzrok fizičkog stanja koje ograničava naše pokrete.

Tehničko-tehnološka revolucija je sa jedne strane donijela određene dobrobiti, a sa druge strane, zbog nedostatka kretanja, uzrokovala je i pojavu niza negativnih posljedica. Živimo u uslovima razvijene civilizacije, te smo izloženi mnogim pozitivnim, ali i negativnim uticajima sredine i savremenog načina života.  Savremeni  čovjek je oslobođen  mnogih mišićnih napora, a intenzitet tih napora je sve manji i rijeđi.

Nepravilan položaj prilikom sjedenja

Osnovni dizajn konvencionalnih (uobičajenih) stolica nije namjenjen za mnogo sati neprekidnog sjedenja. Proizvođači prilikom proizvodnje stolica često se trude da zadovolje estetske potrebe potrošača, ne obraćajući pri tome previše pažnje na negativne posljedice uzrokovane sjedenjem na takvim stolicama.

Stolice potiču još iz starog Egipta kada je fizičkog rada bilo mnogo više nego sjedenja. Vladari su koristili tronove da bi bili uzdignuti u odnosu na svoje podanike. Za razliku od faraona, pojavom industrijske revolucije u 18. vijeku, radnici zaposleni u fabrikama morali su da sjede dug vremenski period. Te stolice su bile zasnovane na antičkom dizajnu koji je bio veoma jednostavan. Sjedenje na njima im je olakšalo da izbjegnu rad u neprirodnim pozicijama. Na taj način je smanjena i količina energije, što im je omogućilo da se manje umaraju i duže rade. Razmišljajući samo u tom pravcu sjedenje i nije tako loša ideja. Međutim, ako malo dublje sagledamo prednosti i nedostatke sjedenja, dolazimo do činjenice da su nedostaci sjedenja brojni, ta da nam je zbog sjedenja smanjen zahtjev vaskularnog sistema i takav položaj tjera kičmu u savijeni položaj, posebno u lumbalnoj regiji.

Kada sjednete na stolicu, ništa ne drži karlicu i ona se savije unazad. Kičma tad nema uporište, odnosno ona promijeni svoj oblik iz prirodnog S oblika u neprirodni C oblik. Pitate se zašto je C oblik loš za tijelo? C oblik nije dobar  za naše tijelo jer je u tom položaju gravitacija iza sjedalnih kostiju, a ne iznad njih, što je nestabilan položaj i rezultira znatno povećanim pritiskom na lumbalne diskove, a C- položaj stavlja i pritisak na unutrašnje organe. Dakle, C položaj negativno utiče ne samo na leđa i kičmu već i na disanje, probavni sistem, pa čak i na srce.

C i S oblik kičme

Pritisak na unutrašnje organe prilikom sjedenja

I to nije sve! Sjedenjem na stolici posturalni mišići su neaktivni i zaustavlja se proizvodnja lipoproteina lipase, enzima koji ima važnu ulogu u hidrolizi triacilglicerola i izmjeni lipida između lipoproteina u cirkulaciji, odnosno enzima koji je zaslužan za uklanjanje masnoće i holesterola u krvi. Kada se ovi mišići opuste aktivnost enzima pada za 90-95% ostavljajući masnoće u krvi.

Aktivnost enzimaOčito je da sjedenje nije dobro i bez obzira na obilje medicinskih i znanstvenih dokaza koji ukazuju na opasnost od predugog sjedenja, mi i dalje to činimo, a sve to zato što smo još od rane dobi naučeni da što duže sjedimo, te je to postala loša navika. Polaskom u školu, naše tijelo provodi nekoliko sati dnevno u školskim klupama, a to isto nastavljamo dolaskom u kuću, ispred računara ili tv ekrana. Kako odrastamo broj sati provedenih u  sjedećem položaju se samo povećava. Ručamo sjedeći, na poslu sjedimo, poslije posla dođemo u dom i opet sjedimo, uvečer idemo na spavanje i vjerovatno i tad spavamo u nepravilnom položaju. Kad se sve to pomnoži sa brojem dana u godini, do naše 30-e godine mi ćemo imati brojne zdravstvene probleme.

Naravno, proizvođači stolica su učinili sve da šteta bude manja, te su osmislili naslone za pridržavanje leđa kako kičma ne bi bila u nezdravom C položaju. Na taj način se tijelo podupire prema gore i čuva od pada sa sjedala. To nikako nije dovoljno jer je karlica već u nepravilnom položaju za pravilnu leđnu podršku. Stručnaci ukazuju na to da bi trebali stajati na poslu jer ćemo tako izbjeći koštano-mišićne probleme uzrokovane dugotrajnim sjedenjem. Iako je karlica tada u neutralnom položaju, a posturalni mišići pomažu zadržati kičmu u prirodnom S obliku, to ipak nije dozvoljena opcija za većinu nas, a i stajanje nije rješenje problema zbog dodatnog opterećenja na krvožilni sistem, što povećava rizik od proširenih vena.

Dakle, šta sad? Najbolje rješenje je fizička aktivnost kao prednost koja stavlja kičmu u prirodan S položaj. Na taj način će šteta sjedenja na poslu ili u kući biti smanjena, a svoje mišiće ćete ojačati treninzima. Redovnim vježbanjem Pilatesa izgradit ćete duboke mišiće koji su potpora vašem tijelu. Jaki mišići držat će leđa u pravilnom S položaju, i samim tim spriječit ćete ili ublažiti bolove u leđima i vratu. Izbjeći ćete povrede i naučit ćete brinuti o svome tijelu.

Autor: Vilma Zrnić, sertifikovani Pilates instruktor

0 Odgovora

Postavite odgovor

Želite diskutovati o ovoj temi?
Slobodno se javite!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *