Pripremimo leđa za đačke torbe!

Ako imate školsko dijete sigurno ga svaki dan gledate kako pogrbljeno sjedi ispred računara ili dok piše zadaću. To može biti posljedica loše navike ili znak medicinskog problema. Polaskom u školu djeca znatno mijenjaju način života. Zbog povećanih školskih obaveza povećava se i težina školskih torbi, kao i broj časova provedenih sjedeći. Sve te školske obaveze zahtijevaju i dodatno sjedenje kod kuće radi pisanja zadaće. O slobodnom vremenu koje se  umjesto na igralištu provodi ispred računara suvišno je bilo šta reći.

 

Nastava fizičkog vaspitanja nije dovoljno zastupljena, a upravo zbog tog nedostatka fizičkih aktivnosti dolazi do slabog lokomotornog sistema. Za one koji ne znaju, lokomotorni sistem uključuje kosti, zglobove, ligamente, mišiće i hrskavice. On nam omogućuje da se krećemo u prostoru, a sastoji se od pasivnog dijela (kosti i zglobovi) i aktivnog dijela (mišići). Uslijed nedostatka fizičkih aktivnosti dolazi do rizičnih pojava u posturi tijela. Dugo sjedenje u kojem djeca najčešće zauzimaju nepravilane položaje, nošenje teških torbi ili nošenje torbi na jedno rame, gojaznost, neadekvatna obuća, povrede i sl. samo su neki od faktora koji kasnije prelaze u loše držanje.

Zbog nedovoljno jakih mišića dječiji skelet nije u stanju da se nosi sa školskim zadacima i upravo ti slabi mišići dovode kičmu ili zglobove u stanje nekog deformiteta, što nepovoljno utiče na rast i razvoj organizma. Nakon toga slijedi izdvajanje velikih materijalnih sredstava za liječenje i rehabilitaciju, dok je prevencija u drugom planu. Nažalost, živimo u vremenu kada društvo smatra da je veći uspijeh imati popunjene bolničke krevete, nego omogućiti prije svega djeci, a i odraslima fizičku aktivnost, jer je ona jedini i pravi “protivnik” nagle urbanizacije.

nepravilan-polozaj-kicme

Često slušam roditelje kako se hvale raznim kursevima koje pohađaju njihova djeca, a malo je onih koji su fizičku aktivnost stavili za prioritet kao  preduslov za zdrav i normalan život. Pa zar je potrebno da djeca još od malih nogu “trče” samo po kursevima, a zatim po klinikama za rehabilitaciju!? Vremena za sport nemaju ni roditelji ni djeca zbog potrebe roditelja da djeca već u predškolskoj dobi budu “napredna”. Da li se mi to takmičimo čije će dijete biti naprednije ili zdravije?

Redovna fizička aktivnost kod mladih važna je za njihov fizički i psihički razvoj, sposobnost i zdravlje. Čak i kod bolesti srca fizička aktivnost daje odlične rezultate. Fizički poremećaj trajno može obilježiti dijete fizičkim izgledom, a i psihičkim stanjem. Zato je potrebna prevencija ili da se nastala promjena što prije otkrije, kako bi se započeta devijacija zaustavila da ne bi došlo do potpune deformacije. Drugim riječima, ukoliko se na vrijeme ne spriječe promjene ili se na vrijeme na njih ne odreaguje dijete će imati zdravstvene probleme koji uključuju napetost, gojaznost, bolove u određenim dijelovima tijela, lošu cirkulaciju, manje radne sposobnosti, lošu koordinaciju, itd. Sve to će se nepovoljno odraziti i na psihičku stranu djeteta, a to se najviše odnosi na manjak koncentracije, psihičku napetost, pasivnost, emocionalnu nestabilnost, slabu motivaciju za rad i donošenje odluka.

Zašto da djeca vježbaju Pilates?

Ono najbitnije i čime treba da se vodite jesu brojni doprinosi Pilatesa. Kao jedinstveni program vježbanja, Pilates će osigurati vašem djetetu jake duboke mišiće koji su najbitniji u pokretanju skeleta i spriječavanju deformiteta. Dijete će biti zdravo, naučit će da pravilno sjedi, stoji, da se pravilno kreće i da brine o svome tijelu. Pilates će mu pomoći i u bavljenju drugim sportovima  tako što će prevenirati moguće povrede koje svaki sport nosi sa sobom, i poboljšat će mu brzinu i preciznost pokreta. Vježbanjem Pilatesa dijete će stvoriti dobre i zdrave navike u vidu pravilnog odmora, promjenit će stavove prema aktivnoj pauzi, poboljšat će radnu disciplinu i toleranciju u odnosima sa drugima.

Na vama je da odlučite hoće li vaše dijete biti zdravo i srećno!

 

 

 

0 Odgovora

Postavite odgovor

Želite diskutovati o ovoj temi?
Slobodno se javite!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *