Kako vježbanje Pilatesa utiče na zdravlje starijih osoba?

Vježbanje je važno u bilo kojoj životnoj dobi, a kako starimo naše tijelo može imati velike koristi od dnevne doze zdravog pokreta koji utiče na poravnanje tijela. Kao što održavamo ličnu higijenu, pranje zuba ili ruku, tako je potrebno da se i vježbanjem očiste vitalni organi i podmažu zglobovi.

Skoro svaka druga žena ili svaki četvrti muškarac u dobi od pedeset i više godina pati od osteoporoze kuka, kičme ili prijeloma ruke. Zbog niske gustoće kostiju, faktori rizika su brojni. Ako ste starija osoba a niste bili sportski aktivni,  Pilates je odličan izbor za poboljšanje osnovne snage i  posturalnog poravnanja. Vježbanje Pilatesa jedan je od najboljih načina da starije osobe ostanu zdrave i u dobroj formi, i to najviše zbog kvaliteta pokreta, a ne broja ponavljanja. Naglasak bih stavila i na kontrolu disanja.

Mnogo oblika vježbanja može biti teško za tijela starijih osoba. Baš zbog toga Pilates sa starijim osobama se izvodi u sjedećem ili ležećem položaju, bez opterećenja na zglobove. Kako starimo sve više gubimo ravnotežu i koordinaciju. Pilates je idealan za razvoj ravnoteže, povećanje flekibilnosti i snage, smanjuje rizik od padova (što je čest slučaj kod starijih osoba), operacije koljena, kuka ili kičme. Oboljelim od osteoporoze će također pomoći jer Pilates tehnika povećava gustoću kostiju, jača ekstenzore mišića kičme koji imaju važnu ulogu u gravitaciji koja nas vuče u pogrbljeni položaj. Pomaže i kod proširenih vena, u borbi protiv svakodnevnih bolova u tijelu, spriječavanju artritisa i multiple skleroze.

pilates-osteoporoza

Dajte svome tijelu snage da vas provede kroz svaki dan, i osjetite se zdravijim i snažnijim.

0 Odgovora

Postavite odgovor

Želite diskutovati o ovoj temi?
Slobodno se javite!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *