Ako je Pilates samo za žene, zašto ga redovno vježbaju NBA košarkaši?

Veliki broj muškaraca uživa u sportu, a svaki sport  zahtijeva snagu, fleksibilnost, stabilnost i ravnotežu. No, nijedan nam ne nudi sve to, pa se pitam zašto nema muškaraca u Pilates studijima ako je već dobro poznato da sve navedeno nudi upravo Pilates? Muškarci ga širom svijeta vježbaju, a samo ga na našim prostorima izbjegavaju. Rekla bih da misle kako je to za “curice” ili “mlakonje”. Pa da razjasnimo malo bolje tu zabludu…

Do relativno nedavno Pilates je bio dobro čuvana tajna mnogih profesionalnih sportista. Ako neki sportista fudbaler ili košarkaš, kojeg plaćaju milione da igra određeni sport, može imati Pilates kao program redovnog treninga, zašto onda to nije praksa i našim sportistima ili rekreativcima??? Da li su uopšte upoznati sa tehnikom Pilatesa ili ne žele ni da ga probaju misleći da je previše “ženstven” za njih? Znaju li da Pilates najbolje jača jezgro tijela i to bez zdravstvenih posljedica? Pitam se, jesu li naši mediji učinili loš posao prenošenja značajne koristi od vježbi koje je osmislio i stvorio muškarac, prvenstveno za muškarce?!

Marc Bartra

Marc Bartra

Moram priznati da sam i sama bila skeptik prema Pilatesu. Trenirala sam karate i biciklizam, obilazila teretane i vjerovala da mi Pilates ne može pružiti snagu kakvoj sam težila. Mislila sam: ” Zar pored tegova da me jedan Pilates ojača?” Dodat ću da sam kroz teretanu i biciklizam zaradila bolesna koljena, a kako vidim to se desilo i mnogim mojim kolegama. Počela sam da vježbam Pilates i krenula sam na obuku za instruktora. Malo po malo koljena su prestala da bole, a usput sam stekla snagu koju za dvadeset godina bavljenja drugim sportovima nisam uspjela. Pilates je promijenio moje tijelo, promijenio me je mentalno i duhovno, i želim to podijeliti sa svima vama, od žena do muškaraca, djece i starijih osoba, profesionalnih sportista i onih koji vrijeme provode sjedeći. Kao i svi Pilates instruktori shvatila sam da je većina bolova i povreda rezultat mišićne neravnoteže i nedostatka fleksibilnosti. Zamislite muškarce koji svaki dan borave u teretani (s ciljem da budu snažni) vježbajući sa tegovima. Njihovo tijelo je s polja izvajano, ali je unutra slabo. Vanjski mišići su se oblikovali, ali šta ćemo sa onim zaboravljenim dubinskim mišićima? Znamo li uopšte za njih i ako znamo, da li znamo čemu služe? Rekla bih da ne, jer da znamo ne bismo potcjenjivali Pilates. Dobinski mišići su potpora cijelom tijelu. Bez jakih dubinskih mišića mi baš i nismo tako jaki kao što mislimo, a dovoljan bi bio jedan Pilates trening da vas u to uvjeri. I šta nam uopšte znači snaga u kojoj s polja izgledamo kao stijena, a teško nam je da si  zavežemo pertle ili obujemo cipele?

Neki muškarci, na primjer, prečesto treniraju samo gornji dio tijela, a to stvara neravnotežu između mišića u tijelu, što može dovesti do čestih povreda. Kada kažem povrede ne mislim samo na one koje se dese “odjednom”, već i na one koje nastaju dugi niz godina, a gotovo su neizlječive. Pilates je najbolji način za mišićno balansiranje i spriječavanje povreda.

Onaj mali broj muškaraca koji se pojavio kod mene u studiju bio je iznenađen koliko je Pilates zahtjevan i koliko se dobro osjećaju poslije vježbanja. Nakon samo nekoliko treninga mogli su zaspati bez bolova u leđima koji su sami sebi nanijeli prethodnim, agresivnijim načinom vježbanja.

Andy Murray

Andy Murray

Zaboravite na predrasude, izbacite iz glave pogrešnu sliku Pilatesa koji vježbaju samo žene i prihvatite činjenicu da je to trening kojim ćete ojačati cijelu muskulaturu, ekstremitete, kao i duboke mišiće koji će osigurati stabilnost kičme. Zaboravite sve što ste mislili da znate o Pilatesu i dođite da ga probate, a ne zaboravite da je osnivač Pilatesa bio muškarac kao i veliki broj njegovih učenika.

Još jednom vas podsjećam da Pilates vježbaju oni koje vi gledate ispred tv ekrana, oni koje pratite i za koje navijate po stadionima, skijaškim stazama, bokserskim ringovima,  teniskim terenima…Svi su oni u pripremu za takmičenje još davno uveli Pilates kao sastavni dio treninga. Dakle, ako NBA košarkaši, sestre Wiliams, fudbaleri Barselone, Andy Murray, atletičarka Sanya Ricards Ross, olimpijski prvak u triatlonu Alistair Brownlee i mnogi drugi vježbaju Pilates, zašto mi još uvijek mislimo da je to samo za “mlakonje”???

 

 

 

0 Odgovora

Postavite odgovor

Želite diskutovati o ovoj temi?
Slobodno se javite!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *