Reformer

Pilates reformerReformer je sprava koja se može prilagoditi svakom vježbaču bez obzira na visinu, težinu, snagu i fleksibilnost. Osmislio ga je Joseph Pilates u prošlom vijeku, a koristio ga je u rehabilitaciji  vojnika koji su imali povredu lokomotornog sistema. Danas je reformer najpopularnija Pilates sprava za vježbanje. Vježbanje se izvodi isključivo uz vodstvo licenciranog instruktora a  za veoma kratko vrijeme treninzima na reformeru postiže se snaga, fleksibilnost i mišićna izdržljivost bez rizika od povrede ili opterećenja na zglobove. Sprava ima pomičnu platformu unutar fiksiranog okvira na kojoj vježbač stoji, sjedi, leži ili se na nju oslanja. Platforma je za okvir povezana s pet opruga koje daju opterećenje. Pomjera se guranjem ili povlačenjem užeta koje je vezano za nju. Sprava se može prilagoditi svakoj osobi bez obzira na to koje su joj tjelesne proporcije, snaga i zdravstveno stanje. Mišići će u jednom dijelu vježbe raditi koncentrično (grčit će se) dok će u drugom dijelu te iste vježbe raditi ekscentrično (istezat će se), ali će stalno zadržavati svoj tonus jer će tokom čitavog treninga kontrolisati platformu. Nema osobe koja ne može vježbati na reformeru. Profesionalni sportisti (teniseri, košarkaši, atletičari i sl.) će poboljšati svoju sportsku izvedbu, a rehabilitacionim pacijentima će ubrzati proces oporavka. U našem studiju vježbe su prilagođene stanju i mogućnostima polaznika.

 

Cadillac

CadillacCadillac je također sprava osmišljena od strane Josepha Pilatesa koja je tokom Prvog svjetskog rata služila za rehabilitaciju ranjenih vojnika. Do danas je dizajn dosta evoluirao, te je cadillac prilagođen potrebama današnjih klijenata a koristi se za veoma napredne vježbe, tako da više nije namjenjena samo za rehabilitaciju već i za treninge veoma visokog nivoa. Višenamjenska je sprava sa kojom se može povećati i smanjiti opseg pokreta. Izgleda kao krevet sa pričvršćenim oprugama, sa mnogo elemenata za noge, ruke, šipke za rastezanje, mekane obruče sa kojih visite…Cadillac omogućava trodimenzionalne kretnje kroz sve različite ravni nudeći vježbe za fleksibilnost i snagu u svim položajima tijela poput ležećeg, sjedećeg, stojećeg, na boku, pa čak i visećeg.

 

 

Stability chair

stability chairIako na prvi pogled jednostavna, ova sprava  nudi veliki broj vježbi kako za gornji tako i za donji dio tijela. Ima malu bazu oslonca, opruge sa prilagodljivim opterećenjem, te jednu ili dvije pokretne pedale koje se pomiču i omugućavaju unilateralne, bilateralne i recipročne pokrete ruku i nogu. Kombinovanjem ova tri načina doprinosi se aktiviranju dubinskih mišića i preraspodjeli mišićne mase. Jačanjem najdubljih mišića dovodimo naše tijelo u pravilan položaj i činimo da naše svakodnevne kretnje budu lakše i funkcionalnije.

 

Ladder barrel

Ladder barrelSprava jednostavnog izgleda koja se jednostavno i koristi. I ovdje postoji čitav niz modifikovanih vježbi tako da i ova sprava može da izađe u susret različitim vježbačima. Podsjeća na bure sa metalnim osnovama na kojima se nalazi šest ljestvi. Izvođenjem vježbi na ladder barrelu postiže se  bolja elastičnost, fleksibilnost i snaga. Snaga se odnosi prvenstveno na snagu centra tijela jer vježbanjem na barrelu zauzima se pravilan položaj, gdje se izoluju doboki stomačni i leđni mišići, te je svaki pokret izazov.